vraag hier uw afspraak schoorsteenvegen-ketels kuisen
Voor het onderhoud van een stookolieketel en een aardgasketel is er vanaf 1.1.2023 een verplichting om de reinigings- en verbrandingsattesten van het onderhoud te uploaden naar een database van de overheid. Dit moet door de uitvoerende technieker gedaan worden, wij dus. U hoeft zelf niets te doen.
De overheid krijgt zo een overzicht van de stookketels in Belgiƫ die, in orde zijn of niet. Heel belangrijk voor de klimaatwetgeving uiteraard. Installaties die niet onderhouden of afgesteld zijn, gaan meer brandstof verbruiken en stoten dus ook meer CO2 uit.
Maar het wordt dus nog belangrijker om te voldoen aan de wettelijke normen van uw gasketel of mazoutketel.
Veiligheid blijft de voornaamste oorzaak natuurlijk (voorkom verstopping, schouwbrand gevaar of co-vergiftiging). Het feit dat uw ketel langer zal meegaan en u flink bespaart op uw energiefactuur is dus mooi meegenomen.
Bij een onderhoud van een mazoutketel is standaard het vegen van de schoorsteen inbegrepen. Als u dus onderhoud van cv-mazout aanvinkt, hoeft u niet apart schoorsteenvegen aan te vinken, tenzij het gaat om een andere schoorsteen van kachel of haard bijv.
Bij een onderhoud van een atmosferische gasketel is het vegen van de schoorsteen ook inbegrepen wegens wettelijk verplicht en absoluut nodig.
Bij het onderhoud van een aardgas condensatieketel of gesloten ketel is er geen klassieke schoorsteen om te vegen.
Condensatie- en gesloten aardgasketels betrekken de lucht voor de verbranding van buitenaf, terwijl atmosferische ketels de zuurstof uit de lucht halen in de omgeving, waar hij staat. Garage of badkamer bijv. Goed verluchten is dus de boodschap.